Börsen första halvåret 2019

Börsen första halvåret 2019

Första halvåret 2019 har tyvärr varit riktigt dålig för vår portfölj. Stora innehav i Catena Media och GIG har verkligen gjort avtryck i portföljen. Dessutom fick vi realisera en förlust i Global Gaming 555. På det onoterade planet har Taku-Taku fått problem.

Global Gaming 555 som under 2016-2018 gick från klarhet till klarhet med sin otroliga tillväxt, gör numera allting fel. Dålig integration under vintern på sin nya plattform, dyr marknadsföring, klumpiga VD-uttal (sparkades sen) och inte minst förlorade de sin licens i Sverige, vilket mottogs efter handelsstoppet med drygt -50%. Vi hade länge en fin vinst som vände till förlust som vi realiserade på kring 18 kronor. Dyrköpt läxa, men man ska aldrig glömma att nedsidan fortfarande är 100% även efter en nedgång på 50%.

Spiltan är också ett nytt innehav 2019 och är ett av våra största innehav nu, men har redan skrivit mycket om det. Andra innehav vi fortsatt öka i är Alvestaglass, Volati, 2CureX och Nordea.

Nya Innehav:

Stockwik Förvaltning är en dold pärla och precis det bolaget jag letat efter på börsen. Lågt värderat, bortglömt konglomerat som investerar i lågt värderade familjeföretag. Skriver ett separat inlägg om bolaget.

Teqnion. Blev en het IPO under våren, speciellt med tanke på det väldigt låga priset och sin fina ägarlista och ankarinvesterare. Spiltan investerade 8 miljoner SEK under 2018 (numera värt över 20 miljoner). Priset sköt upp till 47 SEK men ligger nu på 38, vilket ger det drygt P/E 10.

Resurs Holding. Kärt gammalt återseende! Resurs är en snabbväxande nischbank med hög utdelning. Köpte in oss på runt 53-55 sek, tycker motiverad kurs snarare ligger på 70-75.

Collector Bank. Förtjänar ett eget inlägg. Jag har alltid felaktigt likställt Collector med Resurs, och tänkt att en av dem räcker (Resurs). Två minuters scanning på aktien och bolagets nyckeltal, räcker för att se ett otroligt intressant case. På 4 år har kursen gått ner 10% samtidigt som vinsten ökat med > 100% med bibehållna vinstmarginaler (24-25%). Under tiden har Collector Ventures investerat över 200 miljoner i olika bolag (Sigma stocks t.ex.) och andelen privat minskat avsevärt jämfört med företag (vilket borde anses positivt). Kommer nog skriva ett inlägg om banken också.

Avyttrat/minskat:

Aspire Global. Egentligen alldeles för lågt värderad för att sälja givet tillväxten, men jag får tyvärr lite GG555-vibbar här. Triggers på uppsidan är förvärv, men också ett bra kvartal till så borde kursen upp till 50-55 igen. Jag började dock avveckla innehavet och sålde mycket på runt 50-55 sek, men fortsatt ner till 42 där sista skvätten såldes.

Helt lämnat Aspire Global. Låg värderingen och bra tillväxt,
finns nog ändå möjlighet att dubbla kursen igen.

Öresund. Vid årsskiftet började vi öka i investmentbolag/konglomerat, även om vi knappast är klara ännu. Vi gick in i Öresund då värderingen kändes rätt attraktiv. Men givet hur de presterat senaste tid tycker jag inte premie är rimligt. Vid 140 sek kändes det alldeles för högt värderat och vi hade tur som sålde på toppen. Vi tror givetvis de kommer komma tillbaka, men så länge de finns ännu bättre alternativ står vi utanför.

NP3. Rapporterade en urstark Q2a idag med 40% ökat förvaltningsresultat. Vi har en historik av att hitta fina bolag som vi sedan säljer när värderingen blir riktigt ansträngande, t.ex. Fortnox som vi sålde med närmre 100% vinst på ~75 sek, som nu står i nästan det dubbla. NP3 gick från substansrabatt och riktigt hög direktavkastning till att handlas med rejäl premie – närmre 35% – och förhållandevis låg direktavkastning. Men, långsiktigt så äter massiva vinster upp hög värderingen, och är nästan sugen att hoppa in igen.

Bild
Kanske man ska blunda för värderingen när man hittar så fina bolag?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *