Intervju med Måns Ullerstam, VD Kale United
Om ni vill veta mer om Kale United kan ni börja med att läsa mitt inlägg här. Sen jag skrev inlägget för en månad sedan har det hänt otroligt mycket. Ett urval:
11 Juni: Kale United investerar i Astrid och Aporna, tillsammans med Heather Mills och VBites
27 Juni: Johan Öhlén blir CFO för Kale United.
29 Juni: Kale United har samarbete/investerat i Rubies in the Rubble
En del av kassan har investerats i en publik aktieportfölj. Under H1 2019 är den upp 65%, mestadels tack vare Beyond Meat (ca +500%) och AAK +43%.
Intresset för plantbaserat och kött-substitut har verkligen exploderat sen Beyond Meat kom in på börsen och rusade 500% på kort tid. Bolaget släppte sen en fin rapport och överallt släpps hela tiden nya veganska produkter. Detta bevisar gång på gång vilken supertrend Kale United hamnat i. Bolaget kommer ta in pengar via FundedByMe, men jag hoppas de får lite media-uppmärksamhet nu. Jag tror Kale United bygger något stort och vill verkligen vara med på resan från start.
Nedan kommer intervjufrågorna jag skrev för drygt en månad sen, men väljer att publicera nu då deras investeringsrunda i augusti närmar sig.
Hej Måns!
Ni aviserade precis en ny investeringsrunda. Vilken plattform kommer den köras på och vem är målgruppen? Är det främst privatpersoner eller hoppas ni kunna nå ut till större fonder/ investerare?
Vi riktar oss både till större investerare och privatpersoner. Större investerare, mer än 500000, kan redan nu ta del av ett konvertibellån inför den publika rundan genom att kontakta mans@kaleuninted.com
Vi använder FundedByMe för den publika rundan som är i augusti och man kan anmäla sitt intresse för Kale United redan nu på https://www.fundedbyme.com/sv/
Ett vanligt problem med att ta in pengar är en konstant utspädning. Hur stor andel av kapital/röster har du idag, och hur kommer det se ut när denna emissionen är klar? Kommer du kunna behålla rösträtt över tid när de stora rundorna är klara?
I det här tidiga skedet så har jag stor rösträtt, men tanken med Kale United är att det ska vara ett bolag för alla och jag är inte rädd för att förlora majoriteten. Vi har A och B aktier med olika rösträtt för att motverka detta något.
Har ni planer att utöka ägande i nuvarande portföljen, eller är det primärt operativa kostnader och nya bolag pengarna ska användas till?
Vi kommer att utöka ägandet i de mest intressanta bolagen när de söker mer kapital. I och med vårt köp av Astrid Och Aporna, https://kaleunited.com/kale-united-to-re-launch-astrid-och-aporna-in-partnership-with-heather-mills-and-vbites/ så kommer vi att stärka deras finanser efter den nya rundan.
Ni är ett holdingbolag och inte ett investmentbolag/konglomerat. Normalt pratar man om “attraktiva värderingar” och “kassaflöde”. Ni pratar om “member companies” och “strategiska investeringar”. Berätta gärna lite kring upplägget och era urvalskriterier.
Vi bygger upp en portfölj av växtbaserade bolag där vi äger olika stora andelar. Målsättning över tid är att äga röstmajoritet i de bolag som passar portföljen. En del bolag kommer att vilja göra en egen resa mot börsen eller mot uppköp av någon annan aktör och vi är flexibla kring detta. En del passar under Kale United och följer med oss till börsen.
Finns det inte en väldigt stor risk att de små företagen blir utkonkurrerade på sikt? Ica, Orkla och andra storföretag har otroligt stora skalfördelar och kan nå ut med produkter på ett aggressivt sätt. Går det att konkurrera mot eller är det samarbete som är den säkraste vägen?
- Trenden är att de större aktörerna köper in sig eller köper upp växtbaserade bolag. Vi hoppas och tror att det fortsätter. Men det du beskriver ovan gäller alla startups i alla näringsgrenar, helt oberoende av vad de gör. Det skiljer sig inte mot andra investeringar.
För oss investerare är det viktigt med siffror, transparens och något att räkna på och fundera över. Kan du presentera nuvarande portfölj på det sätt vi är vana att se? Det vill säga era innehav och storleken på dem, både i kronor och procentandel? Vore även intressant att veta hur mycket pengar som finns i kassan nu, dels till löpande drift, dels kvarstående för eventuella fler investeringar.
Det kommer att framgå i det nya prospektet i den publika rundan i augusti
Har ni en gräns på hur stora ägarandelar ni vill ha i bolagen? Kan ni tänka er att äga både 0.1% och 90%, eller vill ni (likt Spiltan) främst fokusera på större minoritetsposter (5-40%)?
Vi har inga fasta regler när det gäller detta
Det pratas mycket om “förvaltningskostnad” på fonder och investmentbolag. Eftersom ni är så pass små och nya idag förstår jag att den är väldigt hög. Vad beräknar du att den kan ligga på framöver?
Vi är inte en fond eller ett investmentbolag, så man kan inte prata om förvaltningskostnader. Men vi är öppna med att vi har en fast kostnad på 190,000 kronor per månad för att driva verksamheten.
Loudspring (tidigare Clean Tech Invest) är ett företag vi investerat i, som har gått otroligt dåligt. Där fanns kraftig tillväxt, riktigt bra impact, innovativa bolag, megatrender och mycket annat som lockade. Många bolag har dessvärre förblivit olönsamma och investeringsklimatet har försämrats för dem, vilket ledde både till konkurs, nedskrivningar och andra problem. Ni ligger i ungefär samma nisch, om än mindre högteknologiskt. Hur kan ni arbeta arbeta för att undgå detta?
Vi vill inte jämföra oss med någon annan. Men det finns en stark underliggande och inte övergående tillväxt i växtbaserade bolag. Det här är inte en tillfällig trend utan en förändring i hela samhället. Det är många faktorer som samspelar för att driva området, politiska påtryckningar att minska koldioxidavtrycket, kunskap om att det inte är bra för vare sig hälsa eller klimat med animaliska produkter och innovativa bolag som tar fram bättre och bättre alternativ.
Kale United har också som policy att först gå in med mindre belopp, för att sedan följa upp på de bästa bolagen, så vi minskar risken att göra stora satsningar som går fel
Har ni drömföretag – utländska jättar eller svenska startups – som ni verkligen velat investera i?
Vi har valt att gå in som majoritetsägare i vårt drömbolag, Sveriges äldsta och mest kända veganska varumärke, Astrid Och Aporna. Det hade förstås varit kul att ha varit med på resan med Oatly, men de har funnits i många år och vi har bara funnits i ett år. Förutom det är det mest spännande Swedish Temptations, med deras fantastiska Bärta, nästa generations växtbaserade burgare.
Stort tack Måns för svaren. Jag kommer återkomma när emissionen öppnar och prospektet finns att granska 🙂