Vilka är miljonärerna?

Vilka är miljonärerna?

Det är svårt att definiera exakt vilka tillgångar som ska räknas här, men jag är övertygad det är bäst att exkludera pension, bilar,
och andra saker. Däremot bör boende tas i beaktande på något sätt eftersom många har stort kapital där. Men vi bortser från det nu och räknar endast likvida tillgångar (sparkonto, aktier, fonder osv).

För oss som hänger på finanstwitter eller har läst Millionaire next door, inser att nästan alla miljonärer är helt vanliga knegare som bryr sig om sin ekonomi och har under längre tid tagit risk och investerat sina skattade inkomster.

Från vänstern finns ett stort förakt mot miljonärerna (vi ska inte ens prata om miljardärerna), som om de skulle vara blodsugare som aldrig gjort något gott i hela sitt liv. Det bygger på lika mycket förakt, som avundsjuka och helt enkelt dålig koll. De anser även att dessa klyftor bör minskas med alla tillgängliga medel, och att samhället förtjänar dessa pengar. De försöker därför höja och tillsätta alla möjliga sorts skatter för att hungrigt lägga beslag på kapitalet. Men hur blir man då miljonär, hur når man då denna ouppnåeliga utopiska titel som några få borgerliga höginkomsttagare har möjlighet att nå? Vi tar två enkla räkneexempel.

Räkneexempel

År 2000 var medianlönen ca 18 000 kronor. Idag ligger den på 30 000 kronor. Om vi antar att Jonas har haft medianlön under alla 20 år (dvs lönen har sakta ökat från 18k till 30k under 20 års tid), och sparat 10% av sin bruttolön i månaden (1800 kronor i månaden år 1, och 3000 kronor i månaden år 20), får har han totalt sparat 540 000 kronor. Om Jonas istället sparat i en helt vanlig allemansfond (7.5% avkastning) skulle hans kapital inte vara 540k, utan över en miljon. Medianinkomsttagaren Jonas skulle alltså titulera sig som miljonär redan vid 40 års ålder om han började jobba som 20. Notera att detta är medianinkomst, det vill säga det mer än hälften tjänar ännu mer.

Om vi istället räknar på två personer, säg att Jonas och Ann bor tillsammans, och båda tjänar klart under medianlön. Vi räknar att båda har 15 000 sek år 2000 och 2020 har dem 25 000. De sparar 10% av sin nettolön i allemansfonder under åren, och efter 20 år har dem 1,5 miljoner kronor(!) Med väsentligt lägre lön än median skulle alltså ett par bli miljonärer enbart genom att investera 10% av sina lön i dåliga allemansfonder.

Egentligen är det först nu ränta-på-räntan blir magisk. På 20 år sparar de ihop 1,5 miljoner, tio år senare har de en bit över 4 miljoner kronor.

Samhällets problem är inte miljonärer, det är brist på kunskap. Jag tror vänsterns förakt dessutom skapar en fantombild att det enbart är privilegierade, högavlönade knösar som kan lyckas bygga upp ett kapital.

Men varför är de flesta vanliga inte miljonärer om de flesta miljonärer nu är vanliga? Det finns många anledningar tillsammans som gör det så, men det är troligtvis kombinationen av nedan saker som gör det:

  • Tror och vet inte ens att det går – Kunskapsbrist
  • Spenderar hellre än sparar – Bekvämlighet
  • Ökar utgifterna i takt som inkomsterna – Slösaktighet
  • Vill ha en lika fin bil (på lån) som grannen – Avundsjuka
  • Ointresserade av ekonomi – (Höginkomsttagare har större intresse)

Det finns ungefär 1000 anledningar, men även den ganska korta listan, tillsammans med bilden under har ett rätt högt förklaringsvärde.

Vad vill jag ha sagt?

Jag vill nog främst bara ge ett balanserat budskap mot begreppet miljonär. Dels är det ett begrepp som hängt med i generationer trots det egentliga värdet urholkats av inflation. På bara 20 år har miljonen gått från 5x bruttolönen till mindre än 3x samma.

Den andra poängen är att en överlägsen majoritet av alla 45-åringar tveklöst kan och till och med borde vara miljonärer. Även med låg lön, låg andel sparande och låg avkastning är det nästan oundvikligt om man faktiskt försöker.

Tack för mig! // 24-årig framtida mångmiljonär.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *