Nytt Pepinsbolag: Färsking (analys)

Nytt Pepinsbolag: Färsking (analys)

Grundarna Amanda (VD) och Carl-Gustav “Calle” (Ledamot)

Idag klockan 18:00 öppnades investeringen för Färsking. Målet är att totalt ta in 5-6 miljoner sek, varav 4 msek tecknas av befintliga ägare och strategiska partners. Resterande 1-2 miljoner tecknas av Pepins-ambassadörer. Färsking drivs av två 20-åriga drivna entrepenörer. I nuläget tillverkar de två stycken Granola-flingor (dvs frukost-flingpaket), och kommer utöka utbudet rejält framöver.

“Hösten 2014 startade vi projektet Healthy Heroes med målet att göra bättre livsmedel för barn.
Sedan dess har vi hunnit provlansera, marknadsanalysera, omarbeta samt genomgått en total
rebranding av företaget och vi nu är redo att på riktigt tackla livsmedelsbranschen.”

Idéen till Färsking – tidigare Healthy Heroes – starades de alltså som sextonåringar! Imponerande.

Teckningskurs: 50 sek/aktie
Värdering: Pre-money 15 miljoner sek, post-money 21 miljoner sek
Totalt emissionsbelopp: 6 miljoner (varav 4 miljoner tecknas av befintliga ägare och partners)
Länkar: Hemsida, Memorandum, Pitch

Affärsmodellen är lite annorlunda. I korta drag:

Det finns två parter i affärsmodellen förutom Färsking själva. 1) Producent i Danmark och Conaxess som är ett stort företag med mycket erfarenhet av att sälja till dagligvaruhandeln (Ica, Axfood osv).

I affärsmodellen agerar Färsking egentligen bara mellanhand mellan tillverkaren och Conaxess. Färsking betalar sedan för lager, logistik och säljkår. Vinsten är således mellanskillnad i tillverkningskostnad och försäljningspris minus kostnaderna för lager/Logistik/säljkår, samt löner till de få anställda i Färsking.

Jag vet inte om detta är en perfekt modell, men borde ge några fördelar. I nuläget har två personer lön (Calle och Amanda), 2020 räknar de med att ha fyra anställda. Det innebär att de anställda fullt ut kan koncentrera sig på innovation, produktutveckling, social media, knyta kontakter med influencers osv. Att slippa bry sig om all tillverning, försäljning, kundkontakt innebär både risk och möjlighet.

Varför investera?

  1. Investera i personer och ledning. En stor anledning för mig att investera, är att de båda grundarna är otroligt coola. Att som tjugoåringar ha startat upp ett företag där externa ägare vill slänga in 4 miljoner, och få till en deal med Pepins (som alltid har sitt rykte på spel) är coolt. Att förebilder som Amanda och Calle ens finns i dagens paradisehotel-loveisland-samhälle är väldigt välkommet.
  2.  Jag gillar premissen; Nyttigt mat/mellanmål till ungdomar med en cool istället för barnslig touch.
  3. Bolag som har goda chanser för kraftig tillväxt i en icke högteknologisk bransch som värderas till 15 miljoner sek är alltid intressanta! Bara tanken att komma in i ett tidigt Kellogg’s är häftigt.
  4. “The Färsking Crew”. Listan är fylld av mycket erfarenhet och kontaktnät som borde bädda för framgång, de flesta finns även med på…
  5. Ägarlistan. Med grundarna som storägare och många, duktiga/långsiktiga stora ägare. Den kommer kompletteras me ett ett hundratal Pepins-ambassadörer snart. Nästan helt perfekt! Om 5 år hoppas jag Spiltan och Pepins även är med på den listan.
  6. Värderingen känns helt okej om prognosen är realistisk.

Finansiell prognos

På lång sikt diskuteras följande produktkategorier: Granola müsli (2018, 2020), Granola Bars (2019 april), To-Go mellanmål, Dricka, Snacks och Bröd. Jag vill att Calle och Amanda helt fokuserar på att skapa ett otroligt starkt varumärke och bygga närvaro. Eftersom de inte tillverkar själva, borde det gå ganska bra att bredda sortimentet.

Värderingen blir då som följer:

2019: P/E -5.5  | P/S: 0.92
2020: P/E 37.5 | P/S: 0.58
2021: P/E    7.5 | P/S: 0.45

För ett bolag som precis startat, bara haft sin produkt ute på marknaden i snart 30 dagar kan det tyckas som en ganska hög värdering. Speciellt med tanke på förlusten 2018-08 till 2019-12 beräknas vara drygt 6 miljoner, eller 25% av pre-money-värderingen. Men, det är vad som händer 2020, 2021 och framåt som är intressant. Jag tror på framgång. Har tecknat aktier idag, och kommer noga följa utvecklingen tills nästa år då det tar in expansionskapital.

Nedan visas nuvarande ägarlista, vilket i min bok är helt perfekt.

2019 – offensiv nyemission

På sida 34 i memorandumet läses att man tar in pengar redan nästa år. Detta kan tyckas trist, men samtidigt rimligt eftersom alternativet kanske vore att ta in mer pengar direkt, vilket skulle varit till ökad risk/större utspädning. Det känns rimligt att ta in precis tillräckligt med pengar nu, för att ge en option till få in mer pengar till en högre värdering när det faktiskt behövs, och till en lägre risk eftersom vi har mer siffror. Med den fina ägarlistan är tillräckligt kapital absolut garanterat. Vill man inte gå in så tidigt som nu kan man troligtvis vänta tills nästa år. Jag kommer med all sannolikhet öka då.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *