Pepins och (Equity-crowdfunding)

Pepins och (Equity-crowdfunding)

OBS! Detta inlägget är tyvärr inget samarbete med Pepins, och läsaren kan anta att ingen mottagit någon som helst ekonomisk kompensation!

(Equity) Crowdfunding

Jag tror starkt på att företag gynnas av att ha så många aktieägare som möjligt. Dels blir man själv mer benägen att nyttja företagets produkter/tjänster, dels blir det mer uppmärksammat och sprids via vänner och bekanta. Gräsrotsfinansiering alltså Crowdfunding ökade starkt med tjänster som  kickstarterindiegogo, Fundly, Fundable, FundAnything osv. Det tidiga konceptet handlade om att man stöttade företag som ofta hade en rolig eller bra idé till en produkt. Beroende på hur mycket man finansierar får man ofta credit, eller till och med själva produkten. Crowdfunding i all ära, men det lite nyare konceptet tror jag  starkare på. Låt oss kalla det Equity-crowdfundingdär equity betyder delägande. Egentligen är det samma sak som en notering eller nyemission, men på något sätt känns det betydligt fräschare, något lite mer hippa och moderna företag ägnar sig åt. Tessin är ett smart sätt att investera i fastigheter, det är dock främst fastighetsprojekt med löptid 1-2 år.

Fundedbyme & Pepins

Både Fundedbyme och pepins är två plattformar där man i sin tur kan teckna aktier snabbväxande företag. Pepins har haft några riktiga lyckoträffar genom t.ex. Alvestaglass (100%+) och Paradox (~ +300%). Jag har själv investerat i två småländska företag där, så jag är väl bekant med plattformen. Även om den borde uppdateras lite så är den faktiskt riktigt smidig. Fundedbyme har jag uppmärksammat mest på senaste tiden, Bland annat Paradiset blev övertecknad många, många gånger om. Redfellas ser också intressant ut!

Nu till det roliga. Båda fundedbyme och Pepins är öppna (okej, lite sent inlägg.. de är snart överfulla) för investering på deras egna respektive sida! Det är med blandad skräckförtjusning jag tänker på vad en investering i plattformen innebär. Egentligen är det riktigt uppenbart att en plattform för crowdfunding ska vara crowdfunded 🙂 Jag har redan investerat i Pepins (dock bara 0.5% av portfölj, ligger fullinvesterad med belåning nu), och hoppas göra en motsvarande investering i fundedbyme. Den stängs snart så får väl skynda mig…

 

 

Edit: En annan bloggerska som investerat i Pepins är Linnéa Schmidt, länk till hennes inlägg här. Jag håller med henne i stort sett

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *