Volatis Q3 2017

Volatis Q3 2017

Detta är mitt första inlägg om Volati, vilket gör att jag lägger till lite text som inte kommer i framtida inlägg

Q3

Q3 2017 var tyvärr riktigt dåligt. Organisk tillväxt på -15.5% (!), men genom förvärv ökade EBITA ändå  med 6% till 95.6 Mkr (89.8).
Den stora förklaringen hänförs till Corroventa som presterat dåligt på grund av avsaknad av översvämningar. Detta är uppenbart
säsongsvariationer och inget att oroa sig för ännu. Om det är bolaget som tappar, får det visa sig längre fram. Med tanke på hur högt vattnet står i dagsläget, kanske deras maskiner kan jobba lite extra i Q4 istället 🙂 #lynchning

Framtidsutsikter, 2018 och framåt

För eventuella köp i Volati är detta stycket det överlägset viktigaste. Jag starkt på Volatis ledning. Bland annat kan ni följa Patrik Wahlén (@PGWahlen) på Twitter. Han har ett skapligt innehav om 19 miljoner aktier (23.24% av kapitalet), motsvarande ca 1100 Mkr. Han slår dock inte Karl Perlhagen med drygt 42% av kapitalet (!). Oavsett är Volatis historiska utveckling väldigt fin.  Bilden nedan visar omsättning samt EBITA.

2008, 2010, 2012 (och 2014) har de haft negativt resultatutveckling. Deras graf är alltså inte så klockrent by the book som en del andra, men att öka omsättningen 43 gånger om (från 83 till 3618) på 13 år, talar för sig själv. Läser vi deras finansiella mål ser vi att EBITA ska uppgå 700 miljoner senast utgången av 2019. Jämfört med vad de presenterade idag, innebär det ungefär en 130% ökning (rullande 12 månader är dock > 400 Mkr redan idag).

Mårten Andersson skriver även i sitt VD-tal:

“För att vara väl rustade att fortsätta förvärva när vi identifierar
rätt bolag har vi beslutat att ge Nordea och SEB i uppdrag
att utvärdera möjligheten att ytterliggare stärka den
finansiella flexibiliteten och förvärvskapaciteten genom en
SEK-obligationsemission om minst 750 Mkr med en löptid
om 5 år.”

Vi har en del förvärv 2017 (Akademibokhandeln,  Silokonsult,  T-Emballage) som inte slagit genom fullt ut. Det, i kombination med kommentaren ovan kan vi förvänta oss nya förvärv samt höga procenttal även för nästa år.

Jag missade IPOn då jag försökte teckna via Avanza. Teckningskursen låg på 58 kronor, och igår stängde Volati på 59.50 med dagslägsta
på just 58.0 kronor. Volati har med andra ord gått riktigt dåligt. Nedan visas mina tre köp, mitt första och enda sälj skedde igår på dagshögsta 65.0 kronor, då jag halverade mitt innehav. Jag har definitivt för avsikt att köpa tillbaka. Min gissning är att Q4an (bland annat med akademibokhandeln) kommer överraska marknaden i tillväxt, vilket även kommer hända 2018 med alla fina förvärv samt lättare jämförelsetal. På kort sikt känns de lite osäkert, men 2018 kommer Volati slå index.

Något jag verkligen gillar med Volati är hur aktieägarvänliga de är. Deras kommunikation är klockren. Både via Twitter, på hemsidan (Snygg, tydlig och enkel hemsida) Trevliga presentationer, bra rapporter. Kvartalsredovisningen skickas hem i ett häfte, och årsredovisningen kommer hem i en riktig bok (!)). Det är riktigt trevlig. Länk till Volati på avanza.

Tillägg

En aktiv och populär bloggare jag följt länge, @Petrusko har även han kommenterat Q3-rapporten. Spoiler: Han ökade 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *