Megatrendernas megatrend – veganism – intro

Megatrendernas megatrend – veganism – intro

Detta är andra delen i serien om veganism. Läs första delen här. Syftet med första delen var att visa hur relevant detta är. Denna del ger en bredare introduktion. Inlägget efter kommer vara mer nischade (etik, klimat, hälsa osv), sedan avslutar vi med ett gäng aktiecase.

Få saker väcker så mycket känslor som veganer och deras veganism. Förr kunde man känna igen dem på en kilometers avstånd: näsringar och färgat hår. Och såg man nu inte det så talande dem om det illa kvickt. Men nu är det 2020 och saker har förändrats. Efter varje generation genomgår moralen en liten skiftning. Över tid blir effekten monumental. Lika normaliserat slavhandel var förr, lika förkastligt är det idag. I backspegeln vi ser facit.

Vad är veganism egentligen?

Jag definierade veganism i förra inlägget, men det tåls att upprepa. Veganism betyder bara att man inte exploaterar djur. Man betalar inte för att de ska dödas, varken för pålägg eller skor. Man respekterar alltså deras rättighet att leva fritt.

Problemet med en hamburgare av traditionellt kött är att den tre minuter smakupplevelse vi får, är på bekostnad av hela det djurets existens. Vi måste inte bara säga att burgaren är så god att det är värt djurets liv, utan skillnaden på den burgaren och en vegansk burgare är så stor, att det trumfar det djurets hela liv. Det är egentligen ett rätt magstarkt anspråk.

Genom hela mänsklighetens historia har vi jagat eller fött upp djur, och ätit dem för vår egen överlevnads skull. Detta är såklart inget stort moraliskt dilemma eftersom nöden inte har någon lag. Detta gällde kanske fram till 1900-talets slut. Nu har vi såklart passerat det stadiet. Vi äter inte för att överleva, utan vi väljer att äta det vi gillar och är vana med. Vi har inte bara helt okej alternativ, vi har till och med veganska produkter som blindtest är oskiljaktiga från animaliska dito.

Detta är den avgörande skillnaden som kommer få den stora massan att ändra uppfattning. Vi är idag totalt frånkopplade med det faktiska djuret och ett 3-pack bacon i en färgglad förpackning. Det är denna koppling som håller på att göras och kommer förändras.

Varför nu?

Djurindustrin har alltid haft oerhört starka lobbygrupper. Vad sägs om Mjölkpropagandan som bildades i Sverige 1923 i syfte att sprida komjölken i Sverige? Att man får starka ben av mjölk är en myt, men oj vad den genomsyrar hela svenska samhället. För en bra genomgång rekommenderar jag Exponering av mjölkindustrin av Jessica Thiel. Men propaganda överlever inte dagens uppkopplade värld, sanningen kommer fram tillslut.

Men att det skiftningen ifrån djurexploatering (alltså mot veganism) har börjat, visade jag i förra inlägget. Nu är det dags med en förklaring varför det händer just nu. Jag skulle anledningen är slutsatsen av alla dessa faktorer tillsammans:

Hälsa. Det råder inte längre tvivel att vegansk kost är minst lika bra som “vanlig” kost.
Utbud & Produktutveckling. Utbudet har fullkomligt explodera och fortsätter att öka i allt snabbare takt. Och med beyond meat och impossible food har vi produkter som är helt fantastiskt goda.
Normalisering. Joaquin Phoenix, Natalie Portman och Lewis Hamilton är bara enstaka exempel som sprider budskapet till miljontals följare på instagram. Till och med Harrison Ford har ju nu slutat med kött.
Media. The Game changers, Cowspiracy, veganska TV-matprogram, kokböcker (Vegansk husmanskost, Vego i världsklass rekommenderas) och visar att det går och kan vara enkelt att laga veganskt.

Klimat. Detta är den absolut främsta anledningen tror jag. Vegansk mat är oerhört mycket mer klimatsmart än animalisk. Bara som exempel kräver Beyond Meat 99% mindre vatten, 93% mindre land, 50% mindre energi och 100% färre slakterier. Den allmänna uppfattningen är att djurindustrin står för lika mycket utsläpp för hela transportsektorn, vilket innefattar alla bilar, båtar, lastbilar flyg och tåg i världen.

Men kött är FÖR gott, detta är absolut inget för mig

Jag vet, eftersom jag envist hävdade samma sak i flera år till vegetarianer och veganer. Jag såg kött som både omöjligt och onödigt att sluta med. Men tji fick jag. Inte förrän jag testat oumph, bärta, pulled beans och annat, insåg jag att det gick. Detta är svårt att ta in men viktigt att inse: Det är inte inte kött vi älskar. Egentligen uppenbart. Det är egenskaperna vi är vana med och uppväxta med vi älskar; kombinationen av utseende, doft, smak och konsistens. Det är inte socker vi älskar, det är det sötman. Därför går det utmärkt att använda sötningsmedel, eftersom det ger samma effekter.
Ersätter du kött med något med samma egenskaper, kommer du heller inte sakna det. Det andra viktiga poängen är att det är mer en vanesak än man tror. Minskar man konsumtionen, vare sig det är kött, godis eller glass, försvinner suget successivt av sig själv. Det kan alltså vara sant när en vegan säger att de inte saknar kött, trots de älskade det förut 😉

Du äter nog redan mycket veganskt

Ris, potatis, pasta, quinoa, pommes, bröd, müsli, frukt, bär, nötter, ärtor, bönor, lök, sparris med mera är såklart veganskt, och utgör rätt stor del av tallriken.

Du dricker nästan bara veganskt

Vatten, saft, läsk, cider och en del öl. Energidryck, te och kaffe. Vin, champagne, gin & whiskey. Nästan all dricka är veganskt. Det finns över 20 sorters mjölk att ersätta komjölken med (som man behöver lika mycket som kängurumjölk). Till och med vegansk yoghurt finns; sojghurt

Ersätt.

Vegofärs – quorn eller soja – har redan ersatt köttfärs. Beyond Burger. Beyond Sausage. Pizza. Nuggets. Köttbullar. Alla dessa traditionella rätter har spelat ut sin roll. Sushi, tonfisk, bacon ost och ägg ersätts nu. Våga dessutom testa “riktiga” veganska produtker. Tofu, Tzay, falafel, tempeh med mera är inga nymodigheter utan har funnits väldigt länge i olika delar av världen. Även om man äter kött finns det ingen mening att exkludera icke animaliska produkter. Kan även rekommendera pulled beans och quornfilé 🙂

Efterrätt? Snacks?

Popcorn, choklad, glass, chips, lösgodis. Oreokex. Det finns förvånansvärt mycket onyttigt som går att äta, och det smakar förvånansvärt likt. I takt med antalet veganer växer, kommer såklart utbudet växa lika snabbt eftersom tillverkarna inte vill missa en allt större kundgrupp.

Istället för att ta ett mjölkchoklad tar du Tonys chocolonely. Det går att äta precis hur nyttigt, onyttigt, lyxigt eller fattigt som du vill.

Jag kan inte ens nämna hur många gånger vi lagat vegetariska/veganska rätter, till vego-motståndare, som inte ens märkt något. Vissa varor till och med luktar kött. Blindtest är svårare än man tror, speciellt om man inte ens vet om att det är ett “blindtest”. Men detta leder in till den avslutande och etiska poängen i detta inlägget.

När vi inte längre kan se, lukta eller smaka skillnad på växtbaserad mat och animaliskt – på vilka grunder ska vi då föda upp, döda och stycka djuren? Om det är lika nyttigt, gott, samma pris och i samma affär – på vilka moraliska grunder ska vi då döda djur? När vi inte längre kan skilja produkterna åt, då måste det sista slakthuset stängas.

Jag är övertygad att detta är det sista århundrade vi konsumerar djur. Om 80 år eller ännu tidigare kommer vi se tillbaka med avsky på vårt beteende som slutade i djurfabriker. Med tanke på den helt enorma mängd djur som mördas (se siffror här) kommer vi troligtvis se på detta beteende med större avsky än vi idag ser på slavhandeln.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *