Megatrend: Veganism 2020

Megatrend: Veganism 2020

Detta är prologen i serien om veganism. Syftet är att sammanfatta nyhetsläget, och visa vilket otroligt momentum rörelsen har. För att hålla ner längden på inlägget kommer jag enbart ta med nyheter från 2020, alltså januari och februari. Jag har plockat nyheter från tre nyhetssidor och sållat en hel del.

Definition veganism

Veganism betyder bara att i alla praktiskt möjliga vis, inte bidra till exploatering av djur. Det handlar inte att sätta djur på samma nivå som människor, utan bara att man inte använder djur till varje sig kläder, bilsäten, huvudrätter eller efterrätter.

Vi börjar med lite nyheter som berör tillväxt och storlek för rörelsen:

Veganism har växt snabbt i flera år nu (600% i USA mellan 2014-2017). Men nu när det närmar sig en miljon bara i UK, får den exponentiella tillväxten helt annan betydelse. Normaliseringen har börjat. Mycket handlar såklart om maten, men min poäng här är att påvisa hur brett det är. Här är fyra andra nyheter:

Klädbranschen

Tar vi fågelperspektivet ser vi en lite bredare men lika viktig vy. Frankrike följer efter Schweiz och förbjuder att såga ihjäl nyfödda kycklingar, något vi fortfarande gör i Sverige (“dagsgamla kycklingar får avlivas i kvarn med snabbroterande slagor”, jordbruksverket). Spaniens regering gör sin första investering i plant-baserat kött och UK förbjuder successivt nöt på fler och fler ställe. Lite fler nyheter här:

På TV-fronten har det kommit mycket dokumentärer (senast t.ex. The Game Changers), men jag tar upp två matlagningsexempel ifrån senaste veckan:

Matbranschen

Jag vill fortsätta poängtera att detta bara är ett urval av nyheter senaste två månaderna. Detta är inte bara en snöboll på väg ner för ett berg, det är en lavin som får allt starkare momentum. Företag efter företag, produkt efter produkt, matkedja efter matkedja.

Ni behöver inte klicka på länkarna, men läs varje titel. Det tar bara någon minut, men det krävs för att förstå att detta är på riktigt. I princip varje dag är det någon ny gigant som lanserar nya veganska produkter eller öppnar nya veganska restauranger.

“Influencers”

Förutom att det varje dag blir lättare och lättare att äta plantbaserat, tror jag sociala medier hjälper till att normalisera och sprida synsättet. Kändisar som Joaquin Phoenix, Natalie Portman, Ellen Page, James Cameron och Per Jackson har varit veganer länge (primärt etiska skäl), men i och med sociala medier ökar spridningen massivt.

Jag blev själv oerhört förvånad när jag samlade ihop länkarna. Detta är alltså bara ett urval, från 4 nyhetssidor, under två månaders tid. För den som inte specifikt följer “veganska” nyhetssidor, är det uppenbart att man missar ungefär 99% av storleken och hastigheten.

Nyhetssidorna jag hämtat artiklarna ifrån är:

Om några dagar kommer jag släppa nästa inlägg, som är en mer rigorös genomgång av själv rörelsen. Troligtvis kommer det 5-10 inlägg i serien, som avslutas med aktiecase som Beyond Meat och Kale United.

Avslutar med en liten slide från Beyond Meat Q4 som presenterades 27 febuari

Beyond Meat Q4 2019…2 Replies to “Megatrend: Veganism 2020”

  1. Hade inte insett att det är så stort, även om jag som vegetarian förstås noterat att utbudet av veganska produkter och växtbaserad mjölk ökat otroligt de senaste åren.

  2. Så motiverande att läsa detta och det andra inlägget!
    Ser fram emot dagen (som närmar sig med stormsteg) då veganism/plantbaserad diet är det normala, och köttätandet är något man höjer på ögonbrynen åt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *