Megatrend: Veganism 2020

Megatrend: Veganism 2020

Detta är prologen i serien om veganism. Syftet är att sammanfatta nyhetsläget, och visa vilket otroligt momentum rörelsen har. För att hålla ner längden på inlägget kommer jag enbart ta med nyheter från 2020, alltså januari och februari. Jag har plockat nyheter från tre nyhetssidor och sållat en hel del.

Definition veganism

Veganism betyder bara att i alla praktiskt möjliga vis, inte bidra till exploatering av djur. Det handlar inte att sätta djur på samma nivå som människor, utan bara att man inte använder djur till varje sig kläder, bilsäten, huvudrätter eller efterrätter.

Vi börjar med lite nyheter som berör tillväxt och storlek för rörelsen:

Veganism har växt snabbt i flera år nu (600% i USA mellan 2014-2017). Men nu när det närmar sig en miljon bara i UK, får den exponentiella tillväxten helt annan betydelse. Normaliseringen har börjat. Mycket handlar såklart om maten, men min poäng här är att påvisa hur brett det är. Här är fyra andra nyheter:

Klädbranschen

Tar vi fågelperspektivet ser vi en lite bredare men lika viktig vy. Frankrike följer efter Schweiz och förbjuder att såga ihjäl nyfödda kycklingar, något vi fortfarande gör i Sverige (“dagsgamla kycklingar får avlivas i kvarn med snabbroterande slagor”, jordbruksverket). Spaniens regering gör sin första investering i plant-baserat kött och UK förbjuder successivt nöt på fler och fler ställe. Lite fler nyheter här:

På TV-fronten har det kommit mycket dokumentärer (senast t.ex. The Game Changers), men jag tar upp två matlagningsexempel ifrån senaste veckan:

Matbranschen

Jag vill fortsätta poängtera att detta bara är ett urval av nyheter senaste två månaderna. Detta är inte bara en snöboll på väg ner för ett berg, det är en lavin som får allt starkare momentum. Företag efter företag, produkt efter produkt, matkedja efter matkedja.

Ni behöver inte klicka på länkarna, men läs varje titel. Det tar bara någon minut, men det krävs för att förstå att detta är på riktigt. I princip varje dag är det någon ny gigant som lanserar nya veganska produkter eller öppnar nya veganska restauranger.

“Influencers”

Förutom att det varje dag blir lättare och lättare att äta plantbaserat, tror jag sociala medier hjälper till att normalisera och sprida synsättet. Kändisar som Joaquin Phoenix, Natalie Portman, Ellen Page, James Cameron och Per Jackson har varit veganer länge (primärt etiska skäl), men i och med sociala medier ökar spridningen massivt.

Jag blev själv oerhört förvånad när jag samlade ihop länkarna. Detta är alltså bara ett urval, från 4 nyhetssidor, under två månaders tid. För den som inte specifikt följer “veganska” nyhetssidor, är det uppenbart att man missar ungefär 99% av storleken och hastigheten.

Nyhetssidorna jag hämtat artiklarna ifrån är:

Om några dagar kommer jag släppa nästa inlägg, som är en mer rigorös genomgång av själv rörelsen. Troligtvis kommer det 5-10 inlägg i serien, som avslutas med aktiecase som Beyond Meat och Kale United.

Avslutar med en liten slide från Beyond Meat Q4 som presenterades 27 febuari

Beyond Meat Q4 2019…5 Replies to “Megatrend: Veganism 2020”

 1. Hade inte insett att det är så stort, även om jag som vegetarian förstås noterat att utbudet av veganska produkter och växtbaserad mjölk ökat otroligt de senaste åren.

 2. Så motiverande att läsa detta och det andra inlägget!
  Ser fram emot dagen (som närmar sig med stormsteg) då veganism/plantbaserad diet är det normala, och köttätandet är något man höjer på ögonbrynen åt.

 3. Behöver och måste ha sådan här info. Allt kan ju kännas så hopplöst ibland. Antar att ni är fler därute som känner samma.
  Vill någon prata om ångest inför djur och deras dåliga behandling så är jag öppen för samtal.

 4. Mycket motiverande inlägg. Jag gick själv vegan i slutet utav 2019, och finner det extra roligt att följa en investerare som har liknande värderingar som mig.
  Heja!!

 5. Tack för suveränt inlägg och all information. Har haft gott om tid att läsa nu när man är coronasjuk. Trenden är tydlig och jag investerar i den för att tjäna pengar.
  Perfekt att flera blir vegetarianer/veganer och mer matmedvetna så försvinner kanske delar av den dåliga köttindustrin och intensivodlingen av grönsaker med kasst näringsvärde samt förhoppningsvis äter människor mer lokalproducerad mat oavsett om det är animalier eller vegetabilier. Miljö-och hållbarhetsaspekten är viktig för mig. Bra att de vegetariska och veganska alternativen finns för de som gillar dem. Dock förstår jag inte varför många vegetarianer/veganer är så hatiska mot köttätare och ska hindra/förändra dem som gillar att äta kött.
  Den stora skillnaden idag jämfört med min uppväxt är ju att uppfödning av djur har industrialiserats och den naturliga kopplingen försvunnit då fler o fler bor i betong o asfaltdjungeln. Jag äter gärna god mat som är ekologisk/hållbar lokalproducerad oavsett om den är från växtriket eller djurriket. Det viktiga för mig är att maten är odlad/producerad på ett bra sätt och djuren har haft det bra under levnadstiden.
  Jag försöker undvika soja och palmolja i livsmedel och numera äter jag nästan aldrig kött på restaurang längre (för mycket fusk) utan oftast fisk, dock ej odlad norsk lax som är en katastrof på många sätt för miljön och annan fisk. Hamburgerkedjorna hade konkursat för länge sedan om de skulle basera sin försäljning på mina fåtaliga inköp de senaste 30 åren. Jag äter i princip bara viltkött från egen jakt och brukar kalla mig för karnivor men jag gillar vegetariska alternativ när det serveras på middagar. Är jag bjuden på middag så äter jag det som serveras av värden/värdinnan på en bjudning oavsett vad det är för mat. Har ju dock råkat ut för att bekanta som blir bjudna har synpunkter på vad som ska serveras och att vissa “skall ha” vegetariskt eller veganskt. “Ta seden dit man kommer” är ju annars något som har fungerat bra i mitt liv under ca 5 års kringflackande i olika världsdelar. Provade att göra samma sak tillbaka hos den familj där frun blivit vegan när de bjöd tillbaka en gång, vilket liv det blev. Jag ville ju bara att de skulle laga ryggbiff av älg till mig som jag hade serverat dem tidigare hemma och de (4 av 5)var ju sjukt nöjda med älgköttet då när jag bjöd, (frugan som blivit vegan fick dock sin favvorätt så hon var också nöjd då.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *