Portföljen för 2020-talet
Inspirerad av Kvalitetsaktiepodden tog vi fram en portfölj vi kommer följa under nästkommande årtionde. Den speglar vår egen portfölj väl, men vi har ändå valt bort ett gäng bolag vi själva äger. I närtid anser vi både Catena Media och Gaming Innovation Group är rejält undervärderade, men i en portfölj som en får röras på 10 år får man ta mycket annat i beaktande.
Av de 10 bolag vi valt har vi 6 investmentbolag/konglomerat. Förutom Kale United (som är nystartat och onoterat) har de andra fem en rejäl rabatt, antingen i NAV eller P/E, något kombinerat med hög tillväxt kommer ge väldigt bra utväxling över tid. Lohilo foods kan liknas ett investmentbolag, men närmaste peer är kanske Midsona som satsar på starka varumärke i en tydlig nisch. Vi hittar en leverantör inom igaming, ett medtechbolag och tillslut pepins som kanske kan räknas till fintech. Nedan visas portföljen och korta kommentarer kring dem.
- Spiltan (Onoterat)
- Volati
- Stockwik
- Vostok Emerging Finance
- Vostok New Ventures
- Evolution Gaming
- 2CureX
- Kale United (Onoterat)
- Lohilo Foods (Onoterat)
- Pepins (Onoterat)
Nedan kommer en kort motivering till innehaven.
- Spiltan. Otroligt fin historik med runt 20% årlig avkastning exklusive Paradox. Handlas omotiverat med 25% rabatt (pris: 120, substans: +160). Spiltan Fonder ligger i portföljen och är väldigt undervärderat. Se passade inlägg här. Vårt största innehav med 11% vikt.
- Volati. Även här mycket fin historik med över 30% årlig tillväxt sen 2004. Vår investeringshypotes är att de kommer fortsätta växa runt 15-22% årligen närmsta 10 åren. Detta handlas till under p/e 10 på nästa år. Istället för en kraftig värderingsrabatt tycker vi p/e 15-20 är motiverat. Kanske det bolag jag skrivit mest om. Se inlägg om Q3-rapporten, pilotskolan, konglomerat.
Vårt näst största innehav med 10.5% vikt. - Vostok Emerging Finance. Ett investmentbolag med inriktning fintech med 50% av bolagen i Brasilien. Efter ha lyssnat på ett gäng presentationer känns det som potentialen är otroligt stor för deras fina innehav. Rabatt kan vara motiverad med tanke på risken, men givet deras innehav och senaste året är runt 22% rabatt för högt. Väger ca 2,5% i vår portfölj.
- Vostok New Ventures. Både EF och NV är sprungna från Vostok Nafta. Ägde Avito som är Rysslands Blocket-kopia. Gav en massiv avkastning vilket möjliggjorde en rejäl extrautdelning i år. Inriktningen är ny teknik primärt hälsa/transport och radannonser (tänk Hemnet och liknande). Deras största innehav är Babylon som är otroligt intressant, motsvarande Kry/Min Doktor fast internationellt och troligtvis mer avancerat teknik. Babylon är väl kanske tillfälligt fullvärderad efter +557% i år. Andra stora innehav är BlaBlaCar som är en intressant långdistanstjänst för liftning. Även storägare i elsparkcykelbolaget Voi som eventuellt har en gigantisk marknad att plocka. VNV är ett av våra senaste innehav och väger än så länge knappt 2% av vår privata portfölj.
- Stockwik. Resultatet om man kombinerar Spiltan och Volati. Köper upp små familjeföretag med nära 100% hävstång finansierat med riktigt dyra lån. Låter riskfyllt men å andra köper man lönsamma enheter som styrs som innan uppköpet fast med diverse synergier (administrativt, kontaktnät, korsförsäljning och i framtiden finansiellt). På rullande 12 månader har vi en tillväxt på över 200% och en fortsatt låg EBITDA-marginal. En massiv trigger som kanske händer redan nästa år är refinansiering av lånen. Stockwik drivs av två personer och omsätter drygt 500 miljoner sek. Se mina inlägg här (intervju), bolagsöversikt här och q3-rapporten här. Väger ca 7.5% i portföljen.
- Evolution Gaming. Denna gigant som plöjer fram. Helt dominerande inom live-casino. Växer snabbare än marknaden som i sig växer 30% årligen. Tillväxten är inte över med tanke på deras position i USA och även i framtiden Asien. Så länge de växer fint och innoverar kommer vi ligga kvar. Troligtvis den aktie vi lyckats handla bäst, är upp ungefär 160% i år. Väger ca 9.7% i portföljen.
- 2CureX. Med sitt verktyg Inditreat har de patenterat ett smart sätt att testa effektiviteten för många olika behandlingar för varje individ. Detta möjliggör både billigare, snabbare och effektivare behandlingar. Marknaden är totalt enorm och de verkar vara rätt ensamma. Fasen bolaget är inne i nu är pre-launch och snart drar fullskalig försäljning igång. Bolaget är värderat till knappt 150 msek, vilket gör potentialen brutal. Detta är inget bolag vi normalt investerar i, men denna resa ska vi inte missa. Se inlägg här. Väger strax under 7% i vår portfölj.
- Kale United. Ett onoterat investmentbolag som bara investerar i plantbaserade företag. Oerhört intressant och ligger helt rätt i en av de största megatrenderna. Bolaget gjorde en riktigt intressant investering genom att köpa upp Astrid och Aporna tillsammans med VBites. De både investerar i och konsultar/marknadsför många andra bolag som listas här. Skrivit två inlägg: intervju här och om bolaget här.
Väger 2.8% i portföljen. - Lohilo Foods (Alvestaglass)
Ingen har väl missat Pepins-framgången Alvestaglass, som numera heter LOHILO Foods. Bolaget har gjort oerhört mycket i år: Bytt namn, öppnat ett Fitness-center, släppt energidrycker, tuggummi, kläder och proteinbars. Köpte upp Nordic Mochi (Bubbies), tog ett massivt avtal med Haägen-Dazs. Under året har kursen faktiskt backat något, men vi har ständigt ökat. Ska bli oerhört spännande med en börsnotering och troligtvis fler uppköp/nya varumärke och produkter under 2020.
Skrivit mycket om Alvestaglass, t.ex. här
Väger 8% i vår portfölj. - Pepins. Älskade hatade plattform. Kursen har havererat och bolaget har slutat växa och förlusterna är fortfarande stora. Bolag har gjort konkurs och nästan samtliga bolag som handlats har gått back rejält. Trots detta kan jag inte undgå att se den stora potentialen som döljer sig här. Att vara nummer 1 inom kapitalanskaffning för onoterade bolag tror jag kommer visa sig bra i framtiden. Deras MTF-ansökan har dragit ut oerhört på tiden, vilket gör att deras nuvarande licens begränsar handel till en gång i månaden, istället för realtid. Kostnader för detta är taget men förtjänsten ligger i framtiden. Under tiden har deras SAAS-tjänst Pepicon byggts och kommer lanseras inom kort. Tillsammans med en (gissningsvis) fin pipeline av bolag och deras växande optionsportfölj tror jag Pepins har en trevlig resa på gång tillsammans med Spiltan som största ägare.
Väger 1% i vår portfölj.
Det var allt! Jag kommer skapa ett dokument som jag länkar till där vi kan följa portföljens utveckling i realtid. Eftersom denna portfölj speglar vår egen så pass bra kommer jag kanske följa upp den en gång i halvåret. Det svåra med att konstruera en portfölj som man inte ska röra är givetvis att mycket kan hända på vägen. I praktiken kommer vi säkert både öka, minska och lämna någon av dessa positioner helt närmsta 10 åren.
One Reply to “Portföljen för 2020-talet”
Härligt att se andras portföljer! 🙂