EFN – Uppesittarkväll

EFN – Uppesittarkväll

EFN Uppesittarkväll logo

EFN (Ekonomi- och Finansnyheterna) är Sveriges klart bästa nyhetssajt och producent om ekonomi och finans. De har många olika produktioner, som listas nedan:

Jag följer Börslunch som är en daglig videoproduktion. Programmet gästas växelvis av “ekonomiska influencers”, fondförvaltare och börs-VDar under rapportsäsongen. De är halvkända för sina många och fina grafer. Kvadrat är en trevlig podd om bostadsmarknaden. Men det är Uppesittarkväll jag vill lyfta idag 🙂

#Uppesittarkväll

Dagen innan löning livesänds Uppesittarkväll, en två timmar lång högkvalitativ produktion om börs, privatekonomi, nyhetsrapportering och så mycket mer. Programledarna är Nicklas Andersson, Albin Kjellberg (Aktiealbin) och Mathilda Karlsson. Det är svårt att belysa hur bra produktionen här. Innehållet är givetvis det viktigaste och ovan nämna gör ett otroligt bra jobb. Men det är kombinationen av det med ljussättning, ljudsättning, kameravinklar, bildkvalité och de olika inslagen sätts ihop otroligt skickligt som gör det så unikt.

Som kuriosa började det som en idé på twitter som Miljonär innan 30 och Nicklas drev på, att dagen innan löning sitta uppe, twittra och diskutera hur mycket man skulle spara och till vad. Det är alltså syftet, sitta uppe på kvällen och diskutera sparande. Men givetvis har det breddats till att handla om det och börsen generellt 🙂

Upplägget består av olika korta segment som alla är lika bra. Bland annat har vi Investerarens klassiska utsvävarkvart; 15 minuter när han fritt får sväva ut om vad som finns på hans näthinna. Ibland tematiskt men ofta vad som hänt senaste månaden. Helt fantastiskt är det, önskar att det vore en utsvävartimme; men det är väl vad hans podd är till för 🙂

Det finns även lite intervjuer, denna månad Lena Fahlén, Peter Hedlund och Magda Lukaszewicz. Stefan Thelenius (driver den populära bloggen z2036 och är bland annat pensionsexpert) gästade och modererade twitterfrågorna denna månad. Ara Mustafa (reporter EFN) gör ibland roliga inslag som visas.

Poängen med mitt korta inlägg är egentligen bara att påminner er att programmet finns, och kanske locka en eller två nya tittare 🙂 Egentligen förtjänar detta ämne (privatekonomi, sparande, börs generellt) en plats både i skolan, men också i traditionell TV. Jag tror det är en våg som dock kommer. Med ökad rapportering, låg ränta och mycket mer har intresset tveksamt ökat. Acceptansen ökar sakta men säkert över börsen, vilket är otroligt roligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *