Kale United (Investera plantbaserat)

Kale United (Investera plantbaserat)

Kale United (KU) är ett spännande holdingbolag som nyligen tog in 250 000 euro genom FundedByMe. Tanken är att investera i plantbaserade bolag samt hjälpa dem att växa och frodas. Kale United hoppas kunna bidra med allt från PR till produktion och synergier.

Kale Unites målbild, att bygga ett massivt nätverk för plantbaserad bolag och bidra på många plan.

Kul är att de nu öppnar sin andra runda och tar in 4 gånger så stort belopp, 1 miljon euro. Ännu oklart var/hur pengarna tas in, men länk till pressmeddelandet här.

Teamet är än så länge litet och består främst av Måns Ullerstam (grundare och VD) som är en tidigare tech-entrepenör, samt av några rådgivare som Tobias Leenaert och David Stenholtz, läs mer om dem på deras hemsida här.

Let the trend be your friend

Vego (veganism/plant-baserat) är tveklöst en ny megatrend som bara är i sin linda. Trenden kommer inte bara växa utan accelerera. Enligt svenskt kött äter idag 94% av befolkningen kött. Enligt Taku-Takus memorandum har antalet veganer ökat med 360% senaste tio åren. 90% av ungdomar (16-25) uppger det vara viktigt att leva klimatsmart, och vart femte person under 30 år sägs vara vegetarian/vegan. Den sistnämnda låter lite högt, men trenden är tydlig.

Sa jag att The Economist nämnde 2019 som The year of vegan?

Marknaden är gigantisk. Kött, ägg och mejeri omsätter drygt 78 miljarder årligen (källa: jordbruksverket), vilket givetvis betyder att det finns mycket att ta av.

Just nu exploderar både plantbaserad och syntetiska alternativ. Beyond Meat (uppbackade av Bill Gates, DiCaprio med flera) gjorde en oerhört lyckad notering. Se Placera-TV här för en genomgång. En konkurrent är Impossible Foods som nyligen tog in 300 miljoner dollar.

Andra växtbaserade alternativ är T.ex. Bärta som är ett av Kale Uniteds innehav (se nedan). Ett annat företag som lyckats extremt bra är Oumph (Food For Progress), som nyligen gjort samarbete med Ica och släppt sin burgare på Sibylla. Dessa nyheter är bara några dagar gamla, vilket ännu en gång visar på det otroliga tempot.

Jag tror Kale United skapar sig ett unikt first mover advantage och kommer få en ganska unik och uppskattad position.. Jag tror även många företag nu och speciellt i framtiden vill ingå i nätverket och ha Kale som ägare. Varför skulle man inte det?

Risker

Som i alla investeringar finns det många uppenbara risker med att investera, och jag listar några av dem nedan.

  • Begränsad insyn i portföljbolagen. Växer dem? Går de med kraftig förlust? Är några nära konkurs?
  • Bolaget har ingen historik och själva branschen är väldigt ny. Vid vilket läge kommer bolaget vara kassaflödespositivt? Vore trevligt att inte bara ha startups, utan även något stabilt innehav att stå på.
  • Hur många nyemissioner kommer göras och hur kommer utspädningen påverka vår totalavkastning? Ser man det som ett massivt investmentbolag/fond spelar det kanske ingen större roll.

Portföljbolagen nu (2019-05)

Utan att gräva djupare i tillväxt/värdering/kassaflöde för bolagen så ser de i alla fall otroligt intressanta ut. Jag rekommenderar verkligen att ni kikar på innehavens hemsidor, alla portföljbolag finns här.

Bland annat finner vi Taku-Taku som vi själva äger. I och med den emissionen förstod jag på riktigt hur otroligt god, färgglad och kul vegansk mat faktiskt kan vara. Min favoritkedja i Sverige hands down!

Taku-Taku gör vegansk slow cooked fast food
Foto: Takutakusweden

Ocean Tree Hugger är ett amerikanskt bolag som gör sushi/seafood av tomat. Det ser fantastiskt gott ut, och enligt egen uppgift ska även texturen var oskiljbar från Tonfisk. Fler bilder finns på deras hemsida.

Vegansk sushi från Ocean Hugger Foods, gjord på tomat.
Ser otroligt spännande ut!

Swedish Temptations är deras nyaste innehav, och är ett ganska ungt och innovativt bolag från Karlshamn. Deras första produkt heter Bärta som de själva beskriver: BÄRTA är en 100% naturligt fermenterad svensk ekologisk ärta. Ser fram emot att testa produkten.

Swedish Temptations med sin produkt Bärta (gjort på fermenterade ärtor)
Nytt bolag från Karlshamn.

Slutsats

Kale United är ett ungt, annorlunda och otroligt spännande bolag. Det blir intressant att se hur deras portföljbolag kommer växa och klara konkurrensen. Det enda vi kan gissa är att marknaden om 20 år kommer vara ofantligt stor. Har sammanställt lite länkar nedan om ni vill ha en bild om Måns och hans syfte bakom företaget.

Jag kommer skriva två kompletterande inlägg, ett om megatrenden i sig, och en intervju med Måns Ullerstam. Håll till godo!

Länkar:

One Reply to “Kale United (Investera plantbaserat)”

  1. Jag förstår inte hur man ska göra för att köpa aktier i kale united? När jag söker efter det på tex nordnet så hittar jag inget. Hur gör man? Jag förstår inte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *