Investera i mikrobryggerier

Investera i mikrobryggerier

Få har väl missat mikrobryggeri-trenden. Marknaden är snabbväxande och rimligtvis konjunkturoberoende. Antalet bryggerier har exploderat vilket driver både konkurrens och efterfrågan samtidigt. Acceptansen för att köpa dyr öl är betydligt högre idag än för 10 år sedan. Man vill helt enkelt ha sin hantverkaröl (Craft Beer).

Branchen är även passande för delägarkraft. Öl är hippt och har mycket status. Brewdog är otroligt skickliga att få in hängivna fans och delägare som hjälper till att driva tillväxten. Antalet delägare har nu passerat 100 000! För att vara ett onoterat bolag är det osannolikt bra. Men senaste åren har även svenska bryggerier hittat till crowdfundingen då det finns uppenbara fördelar i att man konsumerar produkter i företag man äger, och just alkoholhaltiga drycker finns det nog en extra stolthet i. Pojkdrömmen har ändrats från lokförare till ölbryggare, eller i alla fall delägare.

Sveriges yngsta bransch? 80% av bolagen fanns inte för 10 år sedan.

Bilden ovanför kommer från memorandumet avThe VXO Company och innehållet en del information om branschen. Nedan listas några av de bryggerier jag hittat som tagit in pengar senaste tiden i tidsordning.

Gemensamt för emissionerna är att man säljer in status och mervärde, snarare än enbart aktier. Förutom andelar får du förmåner i form av nyhetsrapportering från bryggeriet, bolagsstämmor, events och delaktighet i att ta fram nya ölsorter. Gemensamt är även att värderingarna är höga. P/E ligger ofta runt 26-40x på innevarande år, som (givet hög tillväxt) förväntas sjunka till 10-15 om ett par år. Målgruppen är nog främst (lokala) beer lovers snarare än investerare som söker maximal kapitalplacering. Om det står mellan att konsumera eller ha pengar på sparkonto är det relativt sätt billigt. Bolagen växer snabbt så på 5-10 års borde det ändå bli en bra investering. Skriver kort om pågående emissioner nedan.

Bildresultat för brewdog logo

Brewdog passerade 100 000 delägare genom sin sjätte och pågående crowdfunding. Det är extremt offensiva emissioner, och bolaget har visat upp lönsamhet varje år trots massiva investeringar. Brewdog är kända för att experimentera mycket och har ett en otroligt lineup med fantastisk öl. Det går enkelt att beställa hem från hela sortimentet från deras webshop till Sverige (Dock i GDP). Vi har länge haft ett inlägg i utkorgen som heter Brewdog – Världens finaste bolag? vilket avslöjar våra tankar om bolaget 🙂 Inlägget kommer nog komma inom några veckor.

Poppels är ett bryggeri från Jonsered utanför Göteborg, och ett av de större svenska “mikrobryggerierna”. Värderingen ligger på drygt 130 miljoner kronor i emissionen. Pengar ska användas för att öka kapaciteten, dels genom en ny burklina, men också kyllager, ett laboratorium och restaurang.
– Läs intressanta tankar här från Fondanalys.se, som bland annat kritiserar den höga värderingen, och gör en snygg jämförelse med deras investering i Stallhagen bryggeri, som är ett likvärdigt bryggeri på många sätt.

Klackabacken är ett skånskt bryggeri som varit lönsam varje år sedan start. De tog sig bland annat förra året in på Nobel Nightcap med sin What the Duck. Pengar tas faktiskt in för exakt samma motiveringar som Poppels; burklina, lager, laboratorium och kanske restauranger. Klackabacken har ungefär samma multiplar som Poppels, men är 1/5 av storleken. Inom några år ska de trippla omsättningen (I dagsläget körs det på maxkapacitet) och målet är att hålla en marginal om 15% vid ca 20 miljoner SEK omsättning.

The VXO Company är nog den mest intressanta av alla. Själva bryggeriet är inte påbörjat, men kommer heta Wexiö Bryggeri och blir ett stort bryggeri med restaurang i centrala Växjö. Förutom bryggeriet i koncernen har de ett litet fastighetsbolag och vinimport. Slutligen och mest spännande; Sveriges näst största mälteri, Brewmaster. Mälteriet ligger i Hovmantorp utanför Växjö och kommer leverera malt till många av Sveriges bryggerier. Om bryggerierna är operatörerna så är mälteriet leverantören. Läs memorandumet till deras pågende emission här och kolla på filmerna nedan.

Det är inte Peter Nygren (The VXO Company) som är på bilden ovan =)

Värderingar

Värderingarna är höga, egentligen lite för höga. Däremot kommer man troligtvis kunna räkna hem det på 3-5 år om tillväxten utfaller enligt prognos. Det stärks i mitt tycke av en bra marknad, deras historik, större satsningar och fler delägare. Jag tror alla dessa kommer växa med marknaden, men även ta mycket marknadsandelar över tid från de stora traditionella bryggerierna. Angående högst värdering faller den lotten tveklöst på Brewdog. När vi investerade 2017 handlades det på EV/EBITDA 295. Värderingen kommer från en miljardinvestering av en PE-firma som köpte upp 22% av bolaget. Idag är värderingen drygt EV/EBITDA 85 på nästa års prognos. Kommer skriva ett inlägg om någon vecka hur vi tror vi kan räkna hem den investeringen 🙂

Den viktigaste poängen här är att det troligtvis inte kommer bli maximal avkastning att investera i något av dessa. Däremot kan det vara riktigt kul och speciellt om det är något lokalt man kan stötta. Däremot tror jag man får tillbaka pengarna, och bara det kan vara värt för att stötta duktiga entreprenörer 🙂

Nyckeltal för The VXO Company. EV är runt 72 Miljoner sek, vilket skulle indikera ett
p/e på 1.9 för 2022e… men givetvis utan hänseende för utspädningen som är planerad =)

Disclaimer: Som vi skrev i det första inlägget på bloggen så äger vi aktier i Brewdog och avser teckna aktier i något av de andra bolagen också, främst som en kul krydda. Det kommer inte utgöra en stor del av portföljen dock.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *