Bokrecension – Så här blev Warren Buffett världens rikaste person

Bokrecension – Så här blev Warren Buffett världens rikaste person

Per H Börjesson benämns ofta som “Sveriges (svar på) Warren Buffett”. I och med denna bok är det tydligt varifrån det kommer. Per H själv driver Spiltan investmentbolag (som i sin tur äger Spiltan fonder). Deras filosofi är Köp och behåll, vilket har gett ett fantastiskt resultat. Mitt senaste inlägg handlaste just om Spiltan, och varför de kommer fortsätta överavkasta index närmsta åren. Det roliga är att boken skrevs redan innan Spiltans extrema uppgång med Paradox Interactive.

Boken är lättläst på drygt 215 sidor och uppdelad i fyra sektioner;

1 – Intro till Buffett samt vad han gjort och agerat
Detta är den längsta sektionen och den mest matnyttiga. Porträtterar Buffett fint och förklarar även lite affärer, hur han började investera, vem han tog lärdom av och så vidare. En del investeringar beskrivs, och även runt omkring han som enomen, och varför inte så många i praktiken följer hans strategi.

2 – Praktiska exempel på investeringar
En kortare sektion som är intressant, och gör lite case studies på olika typer av investeringar. Exempel är onoterade innehav, säkra kassaflöden, kända varumärke (Coca Cola), moats (vallgravar) och arbitrage.

3- Hur hade Buffett agerat i Sverige?
Kul tillägg som visar lite olika bolag som är typiska för Warren Buffett, på svenska marknaden. Det finns många fina bolag i Sverige.

4 – Citat från Mr Buffett
Eftersom Warren troligvis – och med rätta, visar det sig – den mest citerade finansmannen så är det helt rätt att avsluta med blandade citat från Buffett. Finns mycket att ta del av här 🙂

Boken passar främst 3 grupper personer:

Nybörjare inom aktier/strategier och som vill få inblick i “köp och behåll”-strategin.
Alla som gillar Warrren Buffett (eller finansporträtt generellt)
Alla som är intresserade av Spiltan (Investmentbolaget)

Jag befinner mig i den perfekta mixen av samtliga kategorier, vilket gör att jag fick ut förvånandsvärt mycket av boken. Specifikt ger det en fin bild av hur fina resultat och investeringar man kan göra om man gör sin läxa och behåller sin position i 20+ år.

Tack Per H som skickade boken (utan motkrav på något!)

Boken finns att köpa här på bokus. Länken är både affiliate och smygreklam för Bokus, som ägs av Volati, som jag har aktier i =)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *