One up on Wall Street – Peter Lynch

One up on Wall Street – Peter Lynch

År 1989 släpptes boken One up on Wall Street av Peter Lynch och John Rothchild. Duon har även skrivit Beating the Street, och Learn to Earn. Kommer givetvis läsa dem två också! Men då jag är född på 90-talet är alltså boken äldre än jag själv. Kan en så gammal bok innehålla någon sorts relevant information? Svaret är självklart ja. Det är verkligen en odödlig klassiker, och kommer vara läsvärd även om 30 år. Det är hands down finansbok jag läst än så länge!

1977 tog Peter Lynch över Fidelity Magellan Fund, som då förvaltade $18 miljoner. Under sina 13 år var snittavkasningen 29.2% (dubbelt mot index). Visst, aktiemarknaden var lägre värderat och räntorna högre, men ett otroligt bra resultat oavsett.

One up on Wall Street handlar om hur Peter Lynch ser på aktiemarknaden, och framförallt hur man kan skapa sig en edge mot index och få bra avkastning. Receptet är lågt värderande snabbväxare med en fantastisk produkt/tjänst, som inte är upptäckt av marknaden eller analytiker. Det låter bra, men det svåra är givetvis att hitta dem som tickar tillräckligt många boxar. I dagens läge är marknaden långt högre värderad än under 1970-1990 som han främst fokuserar på. Exempel på innehav är även McDonalds, Philip Morris, Volvo, Ford osv. Han är väldigt ödmjuk med att erkänna att han ofta har fel, och sålt av innehav alldeles för tidigt.

Exempel: Det oupptäckta bolaget Unknown gör 5 sek per aktie i vinst. A) vid p/e 5 är kursen 25. B) vid p/e 20 är kursen 100. Om vinsten dubblas och p/e talet hänger med, ökar kursen i fall A till 50 och B till 200. Om rätt värdering är p/e 20, ska A upp ytterligare 400% från 50 sek. I detta fallet har vi gått från 25 till 200, dvs 800% upp! Man kan dessutom räkna på hur mycket den ursprungliga investeringen som ökas. Eftersom kursen i A var 25, kommer 200 -> 225 sek vara en dubbling av det insatta kapitalet! Det finns sådana svenska exempel, där man över årtionden får högre årlig udelning än det insatta kapitalet för länge sedan. Otroligt mäktigt!

Några invändningar till exempelt ovan. Det visar att man kan få en extrem hävstång om man prickar botten. Det är dock ännu svårare att göra än att hitta ett guldkorn. Det relevanta är tidsaspekten. Om du hittar bolag som avkastar 20% årligen spelar p/e 5, 10, 15 eller 20 mindre roll; rimligtvis kommer du slå index med hästlängder och vara extremt nöjd med investeringen! 10000% eller 50000% uppgång är definitivt ett lyxproblem.

Det jag gillar med Peter Lynch är att väldigt mycket handlar om en känsla för kvalitét, både bolaget och deras produkt/tjänst. Att hitta skalbara bolag är betydligt lättare idag än under 80-talet, med tanke på digitaliseringen. Jag är övertygad att Peter Lynch hade upptäckt Fortnox och hyllat bolaget samt deras affärsmodell. Han pratar dessutom som många dollarmiljardförvaltare om hur mycket svårare det är att slå index med miljarder att förvalta. Riktigt små bolag blir då svårt, men för oss småsparare och även mångmiljonärer är absolut inga problem. Det är vår edge, förutom att vi kan sälja när vi vill, instället för fondernas kunders flöde.

Om man verkligen inte orkar läsa boken, sammanfattar han den bra i denna föreläsningen från 1994. Jag har själv sett den två gånger, dels för något år sedan och dels nu efter jag läst boken. Väldigt underhållande! Men det är alltså 24 år sedan! Sannerligen tidlös. Om 24 år kommer den fortfarande vara sevärd…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *