Kronfönster 2018 – Stjärnglansen föll

Kronfönster 2018 – Stjärnglansen föll

2005-2015

Kronfönster grundas 2005 och växer oerhört snabbt 10 år i rad. Avkastning på eget kapital mellan 2013-2016 är 25%, 59%, 36%. Rörelseresultat på 2-4 miljoner per år senaste åren. Kraftig tillväxt med bra vinst!

Senaste krisen avklarades med bravur:

Finanskrisen (2009) slår hårt mot den svenska byggbranschen och den faller med 30%. Kronfönster har en tillväxt på 25%.

Fina utmärkelser vinns under vägen:

  • 2010: Dagens Industri utser Bolaget till Smålands snabbast växande företag – tillväxt på 370% på tre år.
  • 2011, 2012, 2014: Gasellföretag
  • 2015 – Carl-Gustaf Svensson årets företagare i Växjö

2016

2016 bestämmer Kronfönster för att expandera och ta in nytt offensivt kapital via Pepins. Deras memorandum andas optimism, och förutsättningarna ser extremt bra ut. VDn och entrepenören Carl-Gustaf Svensson äger bolaget till 100% och blir utnämnd till årets företagare i Kronoberg län.

Målsättningen är hög:

Kronfönster Group AB har siktet inställt på att bli en av de ledande fönsterbolagen i Sverige inom
fem år. Till dess ska såväl omsättning som resultat stiga. Ambitionen är också att under samma
period successivt göra bolaget redo för en notering

Pepins (pepins.se) erhåller optioner som kan lösas in 2021 till kurs 28.5 kr/aktie. Gissningsvis har Pepins gått genom caset och accepterat vilkoren, och anser det vara rimligt att nå. Om omsättning/kurs “bara” växer 15% per år, dubblas ju kursen till 36 under den perioden. En bra deal!

VDn fortsätter äga 70% av bolaget. Med den fina historiken, möjlighet att tiodubbla kapaciteten i fabriken, intåg på ny marknad (träfönster – tidigare bara PVC) osv, sätts värderingen högt, till 95 miljoner pre-mony, dvs p/e 30. I min bok rimlig värdering givet förutsättningarna.

Där och då, alltså 2016, tar Kronfönster in pengar av många småsparare.Inte som ett turn-around utan som ett snabbväxande företag som kan tiodubbla sin kapacitet med nuvarande anläggningar. Där och då går precis allting snett.

2017-2018

Hela fabriken i Polen kostar många miljoner mer än beräknat. Ledningen i fabriken är extremt oerfarna. Carl-Gustav jobbar så hårt att han går in i väggen, sjukskriven till 75%. En ny emission behövs pga alla extra kostnader, samt att 2016 och 2017 slutade på många miljoner i förlust. Sen, på grund av ökad försäljning behövs inte nyemissionen alls! Men kort därefter meddelas den att den behövs, ändå. Målet var att ta in 8-12 miljoner, varav Carl-Gustav själv petar in 4 miljoner. Gissningsvis är detta pengar han fick loss från emissionen, men det visar ändå att han är förtvivlad, besviken och fortsatt med i båten. Dock tror jag detta behövdes för att över huvudtaget få in pengar från småsparare. Totalt får Kronfönster in 9 miljoner, något mindre än förhoppningen.

Tillväxtsagan har i detta läge definitivt tagit ett slut och Kronfönster är i behov av mer pengar. Omsättningen sjönk marginellt från 2015 till 2016, ytterligare 3-4% till 2017, men i pitchen inför emissionen är planen att öka omsättningen 2017 till 2018 med strax under 20% och vinsten öka från -7,5 miljoner till +5,3 miljoner. Värderingen sätts nu till 70 miljoner, p/e 14 känns rimligt givet de stora kostnaderna är tagna, och prognosen indikerar att tillväxten tillbaka.

12 juni 2018 från Q1-rapporten skrivs:

Framtidsutsikter
2018 har börjat bra och med undantag av den kalla månaden mars följer orderingången budget varför
Bolaget ser positivt på utvecklingen.

I det läget är alltså 5/6 av  H1 (Q1 + Q2) avklarat, och prognosen – rimligtvis från pitchen – följer budget.

3 månader senare, närmare bestämt 11 September presenteras Q2-rapporten, vilken är katastrofal. Där skriver man bland annat.

Prognos för helåret 2018
Med hänsyn tagen till första halvårets resultat och bokslut ser bolaget nu att årets första
prognos på ca 78 MSEK och ett resultat om ca 3,8 MSEK inte kommer att kunna infrias. Ny
prognos på helåret är 55 MSEK med ett resultat om -4 MSEK.

Att efter mer än halva året skriva att bolag ser positivt på utvecklingen, och tre månader senare i princip får halvera omsättningen, och radera ut vinsten till kraftig förlust, är inte bra alls. Förutom prognosen, beskrevs även kraftigt vikande konjunktur, stark prispress, och kanske värst av allt: “Bolaget kan inte fortsätta att producera en modell av fönster med förlust utan har tagit ett inriktningsbeslut om att reducera verksamheten eller eventuellt helt avveckla denna modell”. Ännu mer pessimism kan läsas i Q2-rapporten. Siffror för 2017 ser ut följande:

2017 H1: -5 mkr, H2: -2.5 miljoner. Helåret: -7.5 miljoner.
2018 H1 startade alltså med  -5.4 miljoner. Prognosen de lämnar är -4 miljoner, vilket indikerar att H2 måste gå +1.4 miljoner jämfört med -2.5 miljoner förra året. Detta låter helt osannolikt! Även om jag givetvis hoppas det stämmer.

Marknaden sägs oftast ha rätt, och orderdjupet på Pepins ser ut som vanligt. Kursen har gått från 19 -> 14 -> 11 -> 9 -> 6. Jag deltog vid ordinarie emission och senare vid nyemissionen på 11 kronor. 

Detta är ett av få konjunkturkänsliga jag äger. Resonerade att detta var en fin smålänsk framgångssaga. Det var det också – enda tills 2016. Jag hoppas fortfarande de kan vända skutan! Känns svårt att sälja aktier då det i princip inte finns några köpare, otroligt tråkigt. Hade hoppats att t.ex. spiltan som förvaltar miljarder och stor ägare i både Pepins och kanske även Kronfönster, skulle kunna stödköpa i detta läget.

2019

Vad som händer 2019 har jag absolut ingen aning om. En nyemission är svår vid denna låga värdering, utspädningen borde bli ganska stor och köparna är få. Det ställer till det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *