Nytt Pepinsbolag: Taku-Taku

Nytt Pepinsbolag: Taku-Taku

Obs! Hade inte tid att skriva klar inlägget, så se det som work in progress, kommer uppdatera rejält inom kort.

Taku-Taku är det senaste bolaget på Pepins. Investeringsmöjligheten öppnades igår 20e mars och stänger troligtvis snart, då de tar in 7-12 miljoner SEK. Jag har försökt analysera bolaget och jag kan se en enorm uppsida. På 10 års sikt tror jag detta kan bli ett av Pepins bästa bolag, i slag med Paradox och Alvesta glass.

Snabblänkar:

Hemsida,
Pepins,
Investment pitch,
Memorandum ,
PEPTALK – Investerarträff med Taku-Taku

Kort om Taku-Taku

” slow-cooked vegan street food.”

Taku-Taku är den första veganska snabbmatskedjan i Sverige. De klassiska kedjorna har förvisso veganska alternativ (McVegan på McDonalds, Crispy Nuggets | BBQ Sandwich, Crispy No Chicken mm. på Max). De är givetvis inga veganska ställe utan de har fått anpassa sig till marknaden. Restaurangerna öppnades så sent som förra året och drivs av TV-kocken (och författaren) Sebastian Schauermann. Företaget befinner sig i en extrem expansionsfast då de vill gå från 3 till 20 restauranger inom en femårs-period, för att sen troligtvis expandera internationellt. Köpenhamn och London är då nämnda targets.

Risker

Bolaget har enbart funnits på marknaden i 6 månader vilket ju är en otroligt stor risk i sig. Risken är att folk helt enkelt inte uppskattar konceptet eller gillar maten. Konkurrensen är just nu liten men lär växa. Kommer det ett “billigare eller bättre” koncept kan nog kunderna vända dit snabbt. Då kommer troligtvis gå riktigt dåligt för Taku-Taku.

Möjligheter

+ Vegantrenden växer extremt snabbt; 8.1% senaste året  (360% senaste tio). Dessutom inkluderar 40% vegansk mat i sina måltider. Av enbart etik och klimat-själ tror jag trenden fortsätter. Dessutom tror jag trenden är självförstärkande nu när Ica, Willys med flera har ett seriöst utbud av produkter, och när det finns restauranger tror jag fler och fler kommer hoppa på tåget.

+ Nya Restauranger. Från 3 till 20 restauranger är ju en extrem tillväxt sett till var vi står idag. 500% högre omsättning/vinst är därför inte alls orimligt att uppnå.

+ Låg värdering. Givetvis kräver detta att satsningen går bra, men om bara prognosen stämmer för 2018 och 2019 (dvs 7 enheter i år, 10 nästa) så har vi ju PE på under 10 på dagens kurs(!).

+ Crowdfunding. I skrivande stund har 580 personer investerat i Taku-Taku. Rimligtvis ger detta en del potentiella kunder (gissa var jag kommer äta när jag är i Stockholm nästa gång…?) samt en hel del gratis reklam. Jag har nämnt företaget för säkert tio personer redan, varav inga hade hört talas om det innan. Detta syntes tydligt i Alvestaglass där omsättningen sprang iväg extremt när det noterades på Pepins plattform! Tyvärr hoppade jag rätt sent, vilket jag inte ville missa denna gång.


Nedan räknar jag på två olika scenarios. Dels enligt deras egna prognos, dels med drygt halverad tillväxt. Oavsett det sämre alternativet är uppsidan extrem stor. Nedsidan är förvisso som alltid ännu större, men jag hade givetvis inte investerat om jag inte trodde på idén, så jag räknar med att de lyckas lansera sitt koncept, få in (återkommande) kunder, och öppna nya restauranger som också de blir minst måttligt populära. För att synliggöra potentiell uppsida har jag försökt räkna på ett rimligt PE-värde givet scenariot.

Prognos

Potentiell avkastning på 5 år blir mellan 300% och 1000% vilket är otroligt bra!

Disclaimer: Som jag nämnde ovan har jag tecknat aktier. Tilldelning sker enbart om minsta-nivån uppnås.

Taku-Taku hos andra bloggar:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *