Investera i Brewdog

Investera i Brewdog

Aktiedrottningen ger sitt första tips i en väldigt annorlunda investering… 🙂

Sammanfattning:

  1. Jag tycker definitivt Brewdog är köpvärd, och rekommenderar er att investera
  2. Baserat på bolagets historik tror jag investeringen kommer slå index, kanske 10% / år
  3. Fler borde investera utanför börsen

Bakgrund

Brewdog grundades 2007 och har haft en fantastisk tillväxt. För femte gången har de nu öppnat upp för aktiehandel. De som investerade senast har fått en extremt bra utveckling! Det är lite krångligt hur handeln på alternativa investeringar går till (kommer skriva om det senare), men mitt synsätt och utgångscase är att inte sälja, vilket gör det till ett icke-problem. Växer omsättningen och vinsten väldigt mycket, kommer marknaden värdera in det till slut.

Allt som presenteras finns att läsa i prospektet här.  Om man är sugen att investera rekommenderar jag givetvis alla att läsa genom hela. Jag har läst det både en och två gånger.

Tillväxt, tillväx, tillväxt

Nyckeln till Brewdogs exceptionella framgång är kortfattat ett extremt starkt varumärke. För mig som är långsiktig räcker det att känna till deras branding och sen kika på grafen nedan för att bli sugen att ta investeringen.

      

 

Brewdogs omsättning och vinst växer stabilt. Bilden nedan visar hur snabbt brewdogs sortiment växer, speciellt relativt till konkurrenter. Deras innovativa erbjudanden (abstrakt, dogpacks, amplified mm) tar marknadsandelar.

 

 

Men kanske det viktigaste av allt.

Detta är en nyemission. Antingen görs det på grund av att företaget behöver pengar, eller för att de vill och kan. I detta fallet ber de om pengar för att expandera snabbare. Nytt bryggeri, utökat bryggeri och infrastruktur är målet med £ 10 miljoner de söker. Deras streatch goal är £50 miljoner (!), vilket vore riktigt häftigt om de lyckades, men känns inte särskilt sannolikt.

En vanlig företeelse med crowdfunding är att man erbjuds fördelar om man investerar, något de i prospektet nämner som The benefits of investing:

  1. 10-20% online rabatt (5-10% rabatt i barer)
  2. Gratis ID-kort. Okej, mest ploj
  3. Signerad utgåva av deras Ölbryggarbok
  4. En gratis födelsedagsöl i deras barer, för resten av livet)
  5. Förtur till nya services, nya produkter och annat.

Köper man aktier för £950 (10 500 SEK) får man 3 (eller 12?) stycken abstrakt hemskickade, och £1425 (15 750 SEK) får man ytterligare 4 stycken starkare öl hemskickade.

Jag har valt att köpa 60 aktier, dvs £1425 (ca 16 000 SEK).  Nytt är också att Brewdog skänker 10% av vinsten till välgörenhet. Som aktieägare får man själv välja att skänka sin andel till olika organisationer. Jag valde med inriktning på miljö och cancer.

Sugen på att investera? PMA mig gärna så får ni en referral-kod! (Får jag tillräckligt många investeringar kan jag få extra varor, i övrigt inget annat mer än att jag ser hur många som klickat 🙂 )

2 Replies to “Investera i Brewdog”

  1. Hej Aktiedrottningen. Jag har funderat på detta ett tag och jag är intresserad dock skulle du kunna förklara lite för mig hur det fungerat dessa två åren du haft det. om du har lust. Mvh Juan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *